środa, 18 września 2013

tarta z soczewicy - zobacz co masz w lodówce

Do tarty można dodać wszystko to co mamy w lodówce, ja mam taki sposób na nie wyrzucanie jedzenia.

Dzisiaj zrobiłam tartę z żółtej soczewicy i innych skarbów lodówkowych.

Przepis na ciasto do tarty jak kto robi tak sobie zrobi.

A teraz to co w środku:

0,5 szklanki soczewicy namoczonej - tyle wody, żeby przykryła soczewicę. Będzie gotowa po ok. 30 minutach.

1 duża cebula
1 ząbek czosnku
pół czerwonej papryki
kilka pieczarek
pół małej cukinii

Podsmażamy cebulę, dodajemy odsączoną soczewicę i pieczarki. Co jakiś czas lekko podlewamy wodą. Doprawiłam solą, pieprzem, 1 łyżeczką curry, 1 łyżeczką mielonej kolendry, 1 łyżką kolendry suszonej.

Przestudzone składniki mieszamy z 3 rozbełtanymi jajkami razem z serkiem homo naturalnym.

Na dno podpieczonej tarty ułożyłam pokrojone w plasterki kotlety mielone ;) (niemarnowalność) i zalałam masą jajeczno warzywną. Piekłam 30 min. w 180 stopniach.

Tarta w smaku lekko indyjska.


                        


 

2 komentarze:

  1. Taka tarta jest świetnym sposobem na wykorzystanie resztek. :D I zazwyczaj wychodzi pyszna.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo..tarty z soczewicą jeszcze nie robiłam ;)Ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń