niedziela, 1 lipca 2012

Pizza pełnoziarnista

Z tego ciasta robię 2 pizze, ponieważ lubię cienkie ciasto. Nigdy nie wychodzi idealnie okrągła. Zazwyczaj ciasto rozklepuję i wałkuję na papierze do pieczenia, dziś się skończył i piekłam wprost na blaszkach piekarnika. Do tego jak zawsze sos czosnkowy.

Ciasto:

3 szklanki mąki pełnoziarnistej.
Kostka drożdży
1 jajko
1 łyżka oliwy
Pół szklanki wody
Sól
Zagniatamy ciasto - dziś pierwszy raz zrobił to robot wygrany u Ania Lepszysmak. Do tej pory ręcznie.  Zostawiam na 20 min do wyrośnięcia pod ściereczką. Dzielę wyrośnięte ciasto na 2 części i próbuję zrobić koło ;).

Placek smaruję koncentratem pomidorowym bezcurkowym i układam ulubione składniki. Dziś było to czerwone pesto z Lidla, bo koncentrat się skończył.

Jadłam z pieczarkami, cebulą, szynką, papryką, mozarellą. Lubię ser na wierzchu pizzy. Piekłam 7 min w 280 st. Chyba trochę za długo bo za bardzo ser się spiekł, ale i tak mi smakowała.

Sos:
1 kubek małego jogurtu
2 przeciśnięte ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
sól, pieprz, sok z cytryny
Posiekane zioła: kolendra, bazylia i pietruszka.

Prezentuje się tak:

Pizza nr 1:






 Pizza nr 2 na jutro



1 komentarz: