Spód z tego przepisu: kliknij tutaj
Krem to:
duży kubek śmietany 30%
ziarenka z 1 laski wanilii
4 łyżeczki żelatyny
słodzidło do smaku - u mnie był to słodzik
Ubiłam śmietanę na sztywno, dodałam ziarenka wanilii, rozpuszczone słodziki (chyba 15 i dla mnie jest za słodkie). W tym samym czasie żelatynę zalałam 1/3 szklanki wody do napęcznienia. Podgrzałam w mikrofalówce do rozpuszczenia. Lekko przestudzoną dodałam do kremu. Najlepiej zrobić to jako pierwszą czynność, przed ubijaniem.
Całość wylałam na biszkopt i ułożyłam nekarynki bez skórki. Lepiej użyć półtwardych, ponieważ ładnie kroją się w plastry.
Udało mi się wyjąć (po odstaniu 3 godzin) ciasto w całości z silikonowej tortownicy.
Oto efekt.
Z czego jest zrobiony biszkopt?
OdpowiedzUsuńhttp://bez-maki-i-cukru.blogspot.com/2012/07/biszkopt-z-maki-migdaowej-moj-prototyp.html
Usuńza słabą wskazówkę dałam ;)
Bardzo ładnie wygląda. Taki słoneczny i wakacyjny;)
OdpowiedzUsuń