środa, 18 lipca 2012

Tagiatelle z cukinii z sosem szpinakowo-łososiowym

Oto mój dzisiejszy obiad dnia 5.

Tagiatelle z cukinii z sosem.


Makaron zrobiłam w prosty sposób. Obrałam cukinię (średnią) i obieraczką do warzyw robiłam wstążki. Wrzuciłam do wrzącej wody z solą i gotowałam 2 minuty. Przecedziłam na durszlaku i przelałam zimną wodą.

Polałam sosem.
usmażony łosoś
100 gr gorgonzoli
śmietana 18% 3 łyżki kopiaste
paczka świeżego szpinaku
sól, pieprz,
2 wyciśnięte ząbki czosnku


Sos powstał w taki sposób.
Kawałek łososia usmażyłam na patelni (ok 10x10 cm). Wcześniej posypałam solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i pieprzem ziołowym. Zdjęłam rybę i na tą samą patelnię wrzuciłam szpinak i czosnek. Kiedy liście sie skurczyły dodałam ser i mieszałam do momentu roztopienia. Dodałam śmietanę i mieszałam krótko. Na koniec dodałam czątski łososia. Oczywiście sól, pieprz wedle uznania.


1 komentarz:

  1. Fajna alternatywa dla makaronu. No i ten sos.. mniam

    OdpowiedzUsuń