czwartek, 5 lipca 2012

Spaghetti pełnoziarniste - takie jak lubię

Jestem z tych makaroniarzy, którzy jedzą makaron z sosem wymieszany w garnku przed podaniem. Nie lubię wersji makaron z wody a na to kleks sosu.

Robię tak:

Sos:
Zmiksowana puszka pomidorów (zmiksowana blenderem)
2 przeciśnięte ząbki czosnku
Sól pieprz

Wszystko gotuję w małym garnuszku aż odparuje woda. Pod koniec dorzucam garść posiekanej świeżej bazylii.

W międzyczasie na patelni smaże 250 gram mięsa mielonego (z szynki lub indyka). Dodaję cebulę i pieczarki, podlewam lekko wodą i duszę, aż warzywa zmiękną. Dziś dodałam połówki pomidorków koktajlowych. Gdy się ogrzały łatwo schodziła z nich skórka. Przyprawy to tylko sól i pieprz kolorowy

Na mięsną patelnię dolałam sos, wymieszałam i jeszcze troszkę się przegryzało.

Ugotowałam 200 gram makaronu pełnoziarnistego, al dente. Odcedziłam i do garnka z makaronem dodałam sos. Wymieszałam i posypałam tartym parmezanem.

Wersja dla 2 osób akurat.




1 komentarz:

  1. Pyszna klasyka w zdrowszej wersji- uwielbiam ;D

    OdpowiedzUsuń