poniedziałek, 16 lipca 2012

Biszkopt z mąki migdałowej - mój prototyp

Oto mój biszkopt. Ciasto wyszło smaczne, ale nadzienie wymaga dopracowania.



Ciasto:
4 jajka (białka i żółtka osobno)
15 tabletek słodzika rozpuszczonych w jak najmniejszej ilości wrzątku (u mnie na oko 1-2 łyżki)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
100 gram mąki migdałowej (zmielone płatki migdałów).

Białka ubiłam na pianę ze szczyptą soli. Dodałam rozmącone żółtka i wymieszałam na wolnych obrotach. Na końcu rozpuszczony słodzik i ekstrakt z wanilii. Stopniowo dodawałam mąkę migdałową i mieszałam. Całość przelałam do silikonowej tortownicy (mam taką najzwyklejszą i nareszcie nic mi nie wycieka) i piekłam ok 15 min. w 180 stopniach. Następnym razem troszkę skrócę.

Oto co powstało.

Tutaj po wyjęciu z piekarnika

Wyjęty z formy do góry nogami na talerz

Niezdarnie przekrojony na pół

Nadzienie to bita śmietana ze słodzikiem i żelatyną (2 łyżeczki czubate zalałam malutką ilością wody w filiżance, gdy napęczniała rozpuściłam w mikrofali. Miałam przygodę taką - że żelatyna wykipiała bo robiłam coś przy biszkopcie). Myślałam, że mam w lodówce mascarpone. Kubek śmietany 30% to stanowczo za mało. Ciasto jest niskie i mało efektowne. W mikrofalówce rozpuściłam pół tabliczki gorzkiej czekolady i rozsmarowałam, wyszło jakieś chropowate. Pewnie inaczej byłoby gdybym rozpuściła w kąpieli wodnej.











8 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie, mimo tych drobnych niedociągnięć. Jestem na diecie niskowęglowodanowej, więc coś dla mnie :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda pięknie. Jaką ilością cukru zastąpić słodzik? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co mi wiadomo 1 tabletka odpowiada 1 łyżce. Musisz sama ocenić. Teraz używam ksylitolu - cukru brzozowego i fruktozy.

      Usuń
  3. Ksylitol to dobry pomysł chociaż w proszku go zwykle kupuję, ja bym tylko unikała używania mikrofalówki skoro chcemy zdrowo się odżywiać, mikrofalówka niszczy jedzenie. Dziękuję za podpowiedź z mąka migdałową właśnie szukałam czy da się zastąpić mąkę pszenna - migdałowa i czy biszkopt urośnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Słodziki zawieraja sacharyne lub aspartam sa bardzo szkodliwe prosze poczytac o szkodliwosci tych substancji

    OdpowiedzUsuń
  5. Słodziki zawieraja sacharyne lub aspartam sa bardzo szkodliwe prosze poczytac o szkodliwosci tych substancji

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis zatytułowany jest "biszkopt z mąki migdalowej" tymczasem ciasto pieczone jest z mielonych migdałów. To nie to samo i przy użyciu mąki zakupionej w sklepie biszkopt ma zawsze zakalec.

    OdpowiedzUsuń